A Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. 1975-ben szerzett közgazdasági diplomát Budapesten, közgazdasági kutatómunkát végzett 1990-ig, vendégoktatóként tanított itthon, amerikai és nyugat-európai egyetemeken, dolgozott ENSZ-tanácsadóként a fejlődő világban.

A rendszerváltozás után országgyűlési képviselő, ipari és kereskedelmi miniszter. 1991 és 1994 között a Magyar Nemzeti Bank elnöke. 1995-1997 között a londoni EBRD igazgatótanácsának tagja, majd visszatért tanári pályájára.

Munkásságáért megkapta a Köztársasági Elnök emlékérmét, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét. Tíz szakkönyv, mintegy száz szakcikk szerzője, rendszeresen publikál gazdaságpolitikai kérdésekről a Heti Válasz, a Világgazdaság, a Magyar Szemle és a Hungarian Review hasábjain. A Transparency International, a GKI Gazdaságkutató és a Vodafone budapesti szolgáltató-központ felügyelőbizottságának, az Akadémiai Kiadó igazgatóságának tagja, számos szakmai folyóirat szerkesztőbizottságában tevékenykedik. A Magyar Közgazdasági Társaság alelnöke, a Budapest Economic Club elnöke. Nős, három gyerek apja.